قبل از اینکه به معقوله نصب سرامیک پرسلان بپردازیم لازم است اول از همه پاسخ این پرسش را بدهیم که «سرامیک پرسلان چیست؟». ما در این مطلب از مجله پالرمو بهطور کامل به این موضوع پرداختیم، اما برای اینکه موضوع را سریع شروع کنیم اینجا به خیلی کوتاه سرامیک پرسلان را توضیح میدهیم و به سراغ سرامیک نصب شده و انواع آن میرویم.
سرامیک پرسلان آخرین و جدیدترین محصول از خانواده کاشی هاست که بدون هیچ محدودیتی در همهجا از جمله: اماکن مسکونی، مجتمع ها، ویلا ها، حمام و دستشویی، سرویس های بهداشتی، پله ها و کانترها، نماهای بیرونی و داخلی، سالن های تولید، انبارها، آموزشگاه ها، فرودگاه ها، رستوران ها و کافی شاپ ها، هتل ها و… استفاده میشوند. سرامیک پرسلان از جنس خاک رس بسیار خاص به همراه ماسه ریز دانه و فلدسپات ساخته شده است.
این متریال در شرایطی چون دما و فشار بالا پخته و بعد بهصورت یکنواخت، متراکم و سفید رنگ درمیآید که همین متراکم بودن آن وزنش را افزایش میدهد و نصب آن را نیازمند متخصصان حرفهای میکند. دقیقا به همین دلیل هم هست که نسبت به دیگر محصولات قیمت بالاتری در بازار دارد. سرامیک پرسلان در بازار در 2 نوع لعاب دار یا پولیش و براق و بدون لعاب یا مات وجود دارد که هر کدام از این 2 مدل متناسب با فضای خاص خود کاربرد دارند.
چرا سرامیک پرسلان؟
شرایط آماده سازی سرامیک سبب شده تا میزان جذب آب آن به کمتر از 0.5 درصد برسد که همین موضوع اجازه استفاده از آن را در مناطق بسیار مرطوب و دارای سرما و یخبندان را داده است. این مدل پخت و آماده سازی استحکام خمشی سرامیک را حتی نسبت به سنگ های گرانیت 2 تا 3 برابر بالا برده که حتی در بعضی موارد از آن بهعنوان سنگ مصنوعی نام می برند. مقاومت آن در برابر سایش و خراش، آتش سوزی و تغییر حرارت های ناگهانی بسیار بالاست و بهطور کلی سختتر و ضخیمتر از انواع دیگر کاشی سرامیک است. همین امر سبب طول عمربالاتر آن شده و در مکانهایی با رفتوآمدهای زیاد قابل اجراست. در برابر تابش طولانی مدت خورشید تغییر رنگی نخواهد داشت.
همچنین از آنجاییکه میزان نفوذ مواد شیمیایی پایینی دارد، استفاده از هرگونه مواد شوینده بر روی آن بلامانع است و چون کاشی پرسلان میزان تخلخل کمتری نسبت به سرامیک های دیگر دارد در برابر ایجاد لکه مقاومتر است که همین ویژگی نیز سبب شده نگهداری و تمیزی آن بسیار راحت و در مکان های پر رفتوآمد چون بیمارستان ها قابل اجرا باشد.
بهطور خلاصه میتوان مزیتهای پرسلان را اینطور عنوان کرد:
- جذب آب کمتر از 0.5 درصد
- تنوع استفاده در مناطق مخحتلف آب و هوایی از بسیار مرطوب و دارای سرما و یخبندان تا گرم و شرجی
- استحکام خمشی بالای سرامیک نسبت به سنگ ساختمانی و حتی سنگ گرانیت
- مقاومت در برابر سایش و خراش، آتش سوزی و تغییر حرارت های ناگهانی و حتی اسید
- تولید محصول در ابعاد بزرگ و کوچک و اسلب که آن را از دیگر محصولات بازار متماییز میکند.
- شستشوی آسان و راحت در مقایسه با انواع سنگ و محصولات مشابه
- تنوع رنگ بندی بالا و منحصر به فرد
روش نصب سرامیک پرسلان
نصب سرامیک پرسلان به 2 صورت خشک یا اسکوپ و خیس یا چسب قابل اجرا است. البته نوع سنتی هم استفاده میشود، اما چرا ما آن را تایید نمیکنیم؟ اول از همه اینکه این روزها دیگر مصرف و استفاده از چسب نسبت به ملات های سنتی بسیار بیشتر شده است و مانند گذشته نیست و تقریبا بسیاری از نصابها با آن کنار آمدهاند. همینطور بسیاری از فعالان صنعت ساختمان چسب را امتحان کردهاند و نتیجه بهتری از آن گرفتهاند و در بلند مدت هم خوب از پس امتحاناتش برآمده است. ضخامت کم، کمتر بودن کثیف کاری و ریخت و پاش ، عدم نیاز به تخریب زیر کار، افزایش سرعت نصب و بهرهبرداری، چسبندگی بالا، انعطافپذیری خوب، مقاومت در برابر نفوذپذیری و رطوبت از ویژگی های استفاده از چسب در نصب سرامیک است. این نکته هم مهم است که میزان چسب مصرفی با توجه به مرطوب یا خشک بودن ناحیه، مواد محل نصب (ملات) و بر حسب مساحت مورد نظر محاسبه میشود.
انوع چسب سرامیک و کاشی
انواع چسب سرامیک و کاشی به انواع زیر تقسیم میشود.
-
چسب خمیری : چسب خمیری برای نصب کاشی و سرامیک استفاده میشود.
-
چسب پودری : بهعنوان مکمل در چسب پودری در نصب کاشی مورد استفاده قرار میگیرد.
-
چسب بتنی : بهعنوان ماده اصلی چسبنده مورد استفاده قرار میگیرد.
مرحله به مرحله با نصب سرامیک
- روش استفاده از چسب: در روش استفاده از چسب به ازای هر 1 مترمربع سرامیک بهطور میانگین و با توجه به یک زیرسازی اصولی به 7 الی 8 کیلوگرم چسب پودری و بهازای هر 20 مترمربع سرامیک یک گالن 8 الی 9 لیتری چسب بتنی نیاز داریم. کف زیرسازی باید کاملا تمیز و عاری از هرگونه روغن و آلودگی باشد. برای استحکام بیشتر جهت ماله کشیدن بهصورت راهراه و ترجیحا در یک جهت باشد، چرا که شکل های موجی و پیچشی سبب ناهمگون شدن سطح و عدم توزیع یکنواخت مواد می شود. ضخامت چسب به 1 سانتی متر میرسد.
- درباره پودر بند کشی: مقدار استفاده از این پودر بستگی به سایز سرامیک ها دارد. هرچه سرامیک کوچکتر باشد بندکشی بیشتر و پودر هم به نسبت بیشتر استفاده می شود و برعکس. از آنجاییکه سرامیک های پالرمو خاصیت رکتیفای (بدون درز) دارند، نیازی به استفاده از پودربندکشی ندارند. اما باز هم با توجه به استاندارد مشخص شده در نویفرت، به فاصله 2 میلیمتری از بندها، بندکشی صورت میگیرد. پودر ها در طیف های مداد رنگی طبق نیاز در رنگ های مورد دلخواه موجود است.
برای نصب سرامیک به چه مقدار چسب پودری و بتنی نیاز داریم؟
- چسب های پودری که تیم اجرای ما به شما پیشنهاد میکند: ووپو Vupo در کیسه های (سفید – مشکی) و ووپو پلاس Vupo Plus در کیسه های (مشکی- طلایی) موجود است و چون ضدآب و عایق حرارت هستند، هنگام اجرا در محیط های مرطوب هیچ مشکلی برای استفاده کننده ایجاد نمیکنند.
- کیسه های پودر بندکشی 5 کیلوگرمی و کیسه های چسب 25 کیلوگرمی هستند. بهطور میانگین بین 20 تا 30 متر یک کیسه 5 کیلویی پودر با مقدار بسیار کمی آب مخلوط شده و مورد استفاده قرار میگیرد. پودرهای پیشنهادی ما کاملا آنتی باکتریال بوده و جذب آب و روغن و سایر آلودگی در آن ها بسیار پایین است و رنگ آن ثابت خواهد ماند.
چرا هزینه چسب نسبت به ملات بالاتر است؟
برای نصب با چسب نیاز به یک زیرسازی مناسب (سطح کار باید سیمانی و کاملا صاف باشد) داریم که سبب بالا بودن هزینه است. در روش سنتی استفاده از ملات، این متریال خود بهعنوان چسب عمل میکند و هم زیرسازی با آن انجام میشود، همین امر نصف هزینه را برای مشتری کم میکند، اما این روش برای نه تنها برای سرامیک پرسلان که برای کاشی هم توصیه نمیشود و اصلا اصولی نیست و تیم نصب نمیتواند هیچ مسئولیتی قبول کند.
چرا به جای چسب از ملات استفاده نکنیم تاهزینه کمتری برایمان دربیاید؟
بسیاری از موارد دیده شده که پس اجرای سنتی زیر سرامیک و کاشی باد کرده یا تخریب شده یا بیش از اندازه خشک شده و باعث نابودی محصول و متریال در مدت زمان کوتاهی شده است. از آنجاییکه پایه ملات ماسه، سیمان و آب است و ما از سرامیک پرسلان که جذب آب کمتر از 0.5 درصد دارد، استفاده می کنیم در نتیجه ملات تنها بهعنوان پرکننده در پشت سرامیک عمل کرده و کار چسباندن را انجام نمیدهد و بعد از مدت اندکی سرامیک لق میزند و از جا کنده می شود.
نصب سرامیک به روش خشک یا اسکوپ
یکی دیگر از روش های نصب سرامیک، روش خشک ( اسکوپ ) است. از روش های اسکوپ، شکل های متفاوت آن از جمله نصب به شکل پروانهای است. بهوسیله سنگ فرز شیاری با زاویه نزدیک به 45 درجه و یا صاف پشت سرامیک ایجاد میکنند و بعد قطعه اسکوپ را وارد شیارهای ایجاد شده کرده که همین پایه ها سبب چفت شدن و درگیری سرامیک با ملات پشت آن می شوند که همین باعث مانع از ریزش و افتادن سرامیک است. در این روش از نصب نیازی به چسب نیست.